Pogoda ostatnio wprowadza nas w istnie świąteczny klimat. Najczęściej to konkretny smak i zapach przenosi nas do konkretnych wspomnień i chwil. Też tak macie, że gdy dużo śniegu za oknem od razu myślicie o choince i świątecznych słodkościach? A może to już pora, by wprowadzić świąteczny, grudniowy zapach do naszego domu. Wiecie jaki jest na to najlepszy sposób? Świąteczne pierniki.
PRZEPIS:
Pierniki:
- 400 g miodu gryczanego
- 225 g cukru
- 200 g masła
- 80 g wody
- 100 gram czekolady deserowej
- 1025 gram mąki tortowej
- 25 gram przyprawy do piernika
- 7,5 gram sody oczyszczonej
- 7,5 gram proszku do pieczenia
W naczyniu umieść miód, cukier, masło, wodę, następnie zagotuj. Po ostygnięciu (ok. 5-10 minut) wsypujemy do naczynia czekoladę i mieszamy.
Suche składniki wsyp do kociołka, następnie wlej zagotowaną wcześniej mieszankę miodu, masła, wody i czekolady. Przygotowane ciasto rozwałkuj i owiń szczelnie folią spożywczą. Schowaj w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. Po 3 godzinach od wyciągnięcia wytnij na grubość ok. 3 – 3,5 mm.

Lukier
- 95 g białek z kurzych jaj
- 500 gram przesianego cukru pudru
- 25 ml soku z cytryny
Białko umieść w misie miksera. Dodaj cukier puder i ucieraj na wolnych obrotach przez ok. 7-10 minut. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Przepis nadesłała nasza czytelniczka Agnieszka. Jeśli chcesz, aby następnym razem do Twój przepis został opublikowany na naszej stronie, prześlij go na naszą skrzynkę mailową: redakcja@dzisiajwraciborzu.pl


