Czy wiecie, że 26 listopada obchodzimy Dzień Ciasta? Jest to ulubione święto, na które czeka każdy miłośnik wypieków. Aby upiec domowe słodkości, wcale nie trzeba być profesjonalnym cukiernikiem. Wystarczy całkiem dobry przepis i odrobina serca.
A czy wiedzieliście, że pierwsze ciasta wypiekano już w epoce neolitu? Pierwsze placki wypiekano ze zboża na węglach i rozżarzonych kamieniach. Z czasem zaczęto dodawać do nich miód. Cukier natomiast dotarł do nas z Indii, gdzie uprawiano trzcinę cukrową. W Europie handel cukrem rozpoczął się w XI w. i był towarem bardzo drogim i ekskluzywnym. Za to w Salermo założono pierwszą, znaną w Europie szkołę cukierniczą. W XIII w. zaczęto robić pierniki, głównie dzięki przyprawom przywiezionym przez Marco Polo, takim jak pieprz, cynamon czy goździki.

Uważamy, że najlepszą formą świętowania dzisiejszego Dnia Ciasta jest własnoręczne upieczenie ciasta. Pamiętajcie, że kalorie pochodzące z ciast i ciasteczek, w tym wyjątkowym dniu zupełnie się nie liczą. Dlatego w dzisiejszym kąciku kulinarnym, proponujemy bardzo prosty przepis, który podesłała nasza czytelniczka:
CIASTO:
- 120 g mleka
- 10 g drożdży suchych
- 60 g cukru + jedna łyżeczka
- 10 g cukru waniliowego
- 500 g mąki
- 2 duże jajka
- 100 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
NADZIENIE:
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 200 g czekolady deserowej
- dodatkowo: roztrzepane jajko z mlekiem

Mleko mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru. Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem masła i wyrabiamy ok. 6 min. Na koniec dorzucamy drobno pokrojone masło i chwilę mieszamy, aby postała jednolita masa. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( ok. 1,5 h) lub do lodówki na całą noc (zostawione w lodówce na noc będzie zdrowsze i dłużej świeże).
Masło roztapiamy z cukrem, cynamonem i szczyptą soli. Studzimy. Czekoladę drobno siekamy lub trzepiemy.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. 2/3 smarujemy ostudzonym masłem i posypujemy czekoladą. Składamy chwytając za krótszy koniec i składamy do 2/3 długości ciasta, a następnie kolejny krótszy bok nakładamy na ciasto. Wałkujemy na prostokąt 20 x 30 cm i tniemy na 10 pasków. Zakręcamy każdy i tworzymy nasze drożdżówki zawijając je na palce. Układamy na brytfance i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 30 min).
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min.

Smacznego i słodkiego Dnia Ciasta dla wszystkich czytelników życzy Redakcja Dzisiaj w Raciborzu.


