sobota, 8 listopada, 2025
6.9 C
Racibórz

Weekendowy Kącik Kulinarny

Czy wiecie, że 26 listopada obchodzimy Dzień Ciasta? Jest to ulubione święto, na które czeka każdy miłośnik wypieków. Aby upiec domowe słodkości, wcale nie trzeba być profesjonalnym cukiernikiem. Wystarczy całkiem dobry przepis i odrobina serca.

A czy wiedzieliście, że pierwsze ciasta wypiekano już w epoce neolitu? Pierwsze placki wypiekano ze zboża na węglach i rozżarzonych kamieniach. Z czasem zaczęto dodawać do nich miód. Cukier natomiast dotarł do nas z Indii, gdzie uprawiano trzcinę cukrową. W Europie handel cukrem rozpoczął się w XI w. i był towarem bardzo drogim i ekskluzywnym. Za to w Salermo założono pierwszą, znaną w Europie szkołę cukierniczą. W XIII w. zaczęto robić pierniki, głównie dzięki przyprawom przywiezionym przez Marco Polo, takim jak pieprz, cynamon czy goździki.

Uważamy, że najlepszą formą świętowania dzisiejszego Dnia Ciasta jest własnoręczne upieczenie ciasta.  Pamiętajcie, że kalorie pochodzące z ciast i ciasteczek, w tym wyjątkowym dniu zupełnie się nie liczą. Dlatego w dzisiejszym kąciku kulinarnym, proponujemy bardzo prosty przepis, który podesłała nasza czytelniczka:

CIASTO:

  • 120 g mleka
  • 10 g drożdży suchych
  • 60 g cukru + jedna łyżeczka
  • 10 g cukru waniliowego
  • 500 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 100 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli

NADZIENIE:

  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 200 g czekolady deserowej
  • dodatkowo: roztrzepane jajko z mlekiem

Mleko mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru. Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem masła i wyrabiamy ok. 6 min. Na koniec dorzucamy drobno pokrojone masło i chwilę mieszamy, aby postała jednolita masa. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( ok. 1,5 h) lub do lodówki na całą noc (zostawione w lodówce na noc będzie zdrowsze i dłużej świeże).

Masło roztapiamy z cukrem, cynamonem i szczyptą soli. Studzimy. Czekoladę drobno siekamy lub trzepiemy.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. 2/3 smarujemy ostudzonym masłem i posypujemy czekoladą. Składamy chwytając za krótszy koniec i składamy do 2/3 długości ciasta, a następnie kolejny krótszy bok nakładamy na ciasto. Wałkujemy na prostokąt 20 x 30 cm i tniemy na 10 pasków. Zakręcamy każdy i tworzymy nasze drożdżówki zawijając je na palce. Układamy na brytfance i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 30 min).

Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min.

Smacznego i słodkiego Dnia Ciasta dla wszystkich czytelników życzy Redakcja Dzisiaj w Raciborzu.

Popularne w tym tygodniu

Uczniowie klas mundurowych złożyli w raciborskim ZSOMS przysięgę

Śląski Oddział Straży Granicznej bierze udział w projekcie Ministerstwa...

Nagroda Publiczności dla Zamku Piastowskiego w ramach „Najlepszej Przestrzeni Publicznej woj. śląskiego”

Zamek Piastowski w Raciborzu został zwycięzcą XXVI edycji Konkursu...

Prezydent Wojciechowicz w oficjalnym stanowisku o reorganizacji systemu oświaty

Poniżej pełna treść wydanego dziś (7.11) oświadczenia prezydenta Raciborza...

Listopadowy długi weekend w kinie? Raciborski Bałtyk zaprasza

Długi listopadowy weekend może być doskonałą okazją do wizyty...

Dzielnicowi spotkali się z przedszkolakami z Rud

W ramach działań profilaktycznych dzielnicowi z Komisariatu Policji w...

Trwa remont wejścia do Szkoły Podstawowej w Rudach

Ruszył długo wyczekiwany remont głównych schodów prowadzących do budynku...

Tematy

Uczniowie klas mundurowych złożyli w raciborskim ZSOMS przysięgę

Śląski Oddział Straży Granicznej bierze udział w projekcie Ministerstwa...

Prezydent Wojciechowicz w oficjalnym stanowisku o reorganizacji systemu oświaty

Poniżej pełna treść wydanego dziś (7.11) oświadczenia prezydenta Raciborza...

Listopadowy długi weekend w kinie? Raciborski Bałtyk zaprasza

Długi listopadowy weekend może być doskonałą okazją do wizyty...

Dzielnicowi spotkali się z przedszkolakami z Rud

W ramach działań profilaktycznych dzielnicowi z Komisariatu Policji w...

Trwa remont wejścia do Szkoły Podstawowej w Rudach

Ruszył długo wyczekiwany remont głównych schodów prowadzących do budynku...

Altana w Zawadzie Książęcej już gotowa

W sołectwie Zawada Książęca zakończono realizację zadania pod nazwą...

Szpitale odwołują planowane przyjęcia, pacjenci nie odwołują zaplanowanych wizyt

Problem braku finansowania ze strony Narodowego Funduszu Zdrowia wykonanych...
spot_img

Powiązane

Kategorie

spot_imgspot_img