W minionym tygodniu pisaliśmy o włoskim święcie zupy. We Włoszech 22 lutego obchodzone jest święto zupy. Z tej okazji Włosi gotują najczęściej zupę minestrone. W Polsce jednak najbardziej popularną zupą jest rosół, który można znaleźć w prawie każdym domu w niedzielę. W każdym domu też smakuje inaczej. Prawdziwe gospodynie jednak wiedzą, że dobry rosół to baza do praktycznie każdej zupy.

Na bazie rosołu można przygotować praktycznie każdy sos, gulasz i wiele innych dań. Dlatego też jest świetną bazą do zup i wszelkich kremów. Przygotowanie kremu jest właściwie bardzo proste, a mając pozostały z niedzielnego obiadu rosół, można zrobić go w bardzo szybkim czasie.

Kremy można zrobić z prawie każdego warzywa, zarówno świeżego, jak i mrożonego. Można je podawać z wszelkimi dodatkami lub bez. Jednym z najbardziej popularnych kremów, jest ten z dyni. Dziś przesyłamy przepis na krem z dyni w lekko pikantnej odsłonie, ale wszelkie dodatki zależą tylko do Waszych upodobań.

Krem z dyni
SKŁADNIKI:
- 1 litr rosołu
- połowa średniej dyni (bez skóry i pestek)
- imbir
- 2 ziemniaki
- śmietana 12%
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka ostra świeża lub w proszku
- kurkuma
- nasiona słonecznika/pestki z dyni (jako dodatek)
- ocet balsamiczny
PRZEPIS:
Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z odrobiną oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy całość lekko się podsmaży, dodajemy przyprawy i odrobinę masła. Po chwili wystarczy zalać wszystko rosołem i całość gotować przez chwilę do miękkości warzyw. Na koniec całość blendujemy.
Jeśli chcesz zrobić wersję z dodatkiem, należy na patelni sprażyć delikatnie słonecznik lub pestki z dyni.
Podczas serwowania do kremu dołożyć łyżeczkę śmietany, posypać słonecznikiem i przyozdobić octem balsamicznym. Można serwować także z grzankami.


