28 kwietnia- Światowy Dzień Camembert
Nazwa sera camembert pochodzi od francuskiej wsi Camembert położonej w Normandii, w departamencie Orne. Sery podobne do camembert produkowano w Normandii już w średniowieczu, jednak dopiero w 1791 roku opracowano recepturę, która w produkcji oryginalnego camembert jest przestrzegana do dzisiaj.
Oryginalny camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego i formowany w krążki o wadze ok. 250g. Tradycyjnie do produkcji jest używane lokalne mleko od krów rasy normandzkiej. Do mleka dodaje się kultury bakterii oraz pleśń Penicillum camemberti, która nadaje serowi charakterystyczny smak oraz tworzy białą, aksamitną skórkę.

W procesie produkcji ważne są także czas i metoda dojrzewania. Młodszy ser jest bardziej miękki i kremowy, podczas gdy starszy ma bardziej zbitą, gumowatą konsystencję oraz lekko ziemisty zapach. Camembert dojrzewający na powietrzu posiada intensywniejszy smak i aromat w przeciwieństwie do sera dojrzewającego w specjalnych komorach, który jest delikatniejszy i łagodniejszy.
Ser Camembert zyskał popularność w 1855 roku, kiedy na Wystawie Światowej w Paryżu zdobył złoty medal. W 1890 roku natomiast zaczęto pakować go do charakterystycznego, drewnianego pudełka, które ułatwiało przechowywanie oraz transport chroniąc ser przed uszkodzeniami. Dzięki temu camembert jest pierwszym serem, który zyskał miano kulinarnego symbolu Francji i stał się jej towarem eksportowym.

We Francji prawo do używania nazwy camembert posiada tylko kilkuset producentów z departamentu Orne. Są oni regularnie poddawani szczegółowej kontroli jakości w ramach systemu apelacyjnego AOC- Apelation d’origine controlee, kontrolowanej nazwy pochodzenia. Camembert jest serem o chronionym oznaczeniu geograficznym PDO. Certyfikacja gwarantuje, nie tylko wytwarzanie sera zgodnie z tradycyjną recepturą, ale także jego pochodzenie z określonego regionu.

Ser Camembert można podawać na wiele sposobów. Sprawdzi się zarówno jako przekąska, danie główne, a nawet deser. Doskonale komponuje się z owocami, orzechami, warzywami, drobiem, wołowiną oraz z winem. Camembert znajduje zastosowanie w niemal każdej kuchni. Nie bez powodu w międzynarodowym kalendarzu kulinarnym doczekał się swojego święta.
Kucharz Gastronom


