sobota, 15 listopada, 2025
8.8 C
Racibórz

Kalendarz kulinarny

W mijającym tygodniu mieliśmy dwie okazje do świętowania, Dzień Kobiet oraz Dzień Mężczyzn. Składając kulinarne życzenia samych pyszności, proponujemy panna cottę. Nieskomplikowany w przygotowaniu deser, który smakuje każdemu, bez względu na płeć.

Panna cotta pochodzi z leżącego w północnych Włoszech, Piemontu. Niestety jej historia pozostaje zagadką. Jedna z legend głosi, że wymyśliły ją gospodynie, które znalazły sposób na wykorzystanie nadmiaru śmietany. Inna mówi, że deser na początku XX wieku przywiozła do Włoch pewna węgierka. Ciekawostką jest to, że przepis na podobny deser znajduje się w polskiej książce kucharskiej z 1860 roku, p.t. „365 obiadów” Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Z czasem ten słodki przysmak stał się tak popularny, że każdy region Włoch stworzył jego własną, lokalną historię.

Podstawowe składniki to słodka śmietanka, mleko, żelatyna, wanilia oraz cukier. Niektórzy dodają takie przyprawy jak kardamon, cynamon, imbir albo otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Bywa podawana z owocami, czekoladą, likierem amaretto, kawą, orzechami, miętą, syropem klonowym, a nawet z sosem truflowym. Wszechstronność panna cotty sprawiła, że powstało wiele jej interpretacji kulinarnych. 

Panna cotta po przetłumaczeniu oznacza gotowaną śmietankę. Podgrzaną śmietankę z mlekiem oraz z dodatkiem cukru i wanilii łączymy z żelatyną, a następnie chłodzimy. Przygotowanie idealnego deseru wymaga czasu i cierpliwości. Ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji, a także temperatura śmietanki, której nie można doprowadzić do wrzenia. Przegotowanie śmietanki spowoduje, że zamiast gładkiej i kremowej konsystencji, otrzymamy ziarnistą masę. W kuchni przysłowiowy diabeł tkwi w szczegółach.

 

Panna Cotta przepis podstawowy

Składniki:

300 ml śmietanki 36%

250 ml mleka

80 g cukru pudru 

3 łyżeczki żelatyny

laska wanilii 

Przygotowanie:

  • Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
  • Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
  • Następnie doprowadzić prawie do zagotowania, tzn. odstawić z ognia w momencie gdy przy brzegach garnka zacznie się gotować.
  • Dodać namoczoną żelatynę, mieszać przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
  • Mieszankę wlać do foremek. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Kucharz Gastronom

Popularne w tym tygodniu

Kryminalny z raciborskiej komendy zatrzymał w Rybniku poszukiwanego rydułtowianina

Wczoraj (13.11) tuż przed godziną 22.00, policjant zajmujący się...

Młodzi ludzie debatowali o głosie ucznia w szkole

13 listopada na Stacji Młodych w Raciborzu odbyła się...

Polskie kino (i nie tylko) w Kinie Bałtyk

Kto jeszcze nie widział najnowszej produkcja Wojtka Smarzowskiego "Dom...

Pary z długoletnim stażem odznaczone w gminie Kuźnia Raciborska

13 listopada w Miejskim Ośrodku Sportu, Kultury i Rekreacji...

To ostatni moment, by zgłosić się do miejskiego konkursu na Najlepszy Biznesplan 2025

Masz pomysł na własny biznes i chcesz rozwinąć skrzydła?...

OSP Owsiszcze już z nowym wozem bojowym

Do siedziby OSP Owsiszcze w gminie Krzyżanowice wczoraj (13.11)...

Tematy

Kryminalny z raciborskiej komendy zatrzymał w Rybniku poszukiwanego rydułtowianina

Wczoraj (13.11) tuż przed godziną 22.00, policjant zajmujący się...

Młodzi ludzie debatowali o głosie ucznia w szkole

13 listopada na Stacji Młodych w Raciborzu odbyła się...

Polskie kino (i nie tylko) w Kinie Bałtyk

Kto jeszcze nie widział najnowszej produkcja Wojtka Smarzowskiego "Dom...

Pary z długoletnim stażem odznaczone w gminie Kuźnia Raciborska

13 listopada w Miejskim Ośrodku Sportu, Kultury i Rekreacji...

To ostatni moment, by zgłosić się do miejskiego konkursu na Najlepszy Biznesplan 2025

Masz pomysł na własny biznes i chcesz rozwinąć skrzydła?...

OSP Owsiszcze już z nowym wozem bojowym

Do siedziby OSP Owsiszcze w gminie Krzyżanowice wczoraj (13.11)...

Dziś Dzień Czystego Powietrza! Jak się Wam oddycha?

Główny Inspektorat Ochrony Środowiska opublikował właśnie roczny raport za...

Służby mundurowe na uroczystym apelu w RCK

Wczorajszy (13.11) uroczysty apel służb mundurowych w Raciborskim Centrum...
spot_img

Powiązane

Kategorie

spot_imgspot_img