niedziela, 9 listopada, 2025
6 C
Racibórz

Kalendarz Kulinarny

28 lipca swój dzień w polskim kalendarzu mają morele

Rodzimy obszar występowania moreli obejmuje Chiny, Koreę, Kirgistan. Do Europy dotarły przez Armenię ok. I w. p.n.e. i dlatego często nazywane są owocami ormiańskimi. W Armenii nazywanej kolebką moreli znanych jest aż 50 odmian tego owocu.

Morele lubią ciepły klimat i słońce, dlatego szybko stały się popularne w rejonach basenu Morza Śródziemnego. W Polsce dojrzewają w połowie lata. Obecnie największym producentem moreli jest Turcja. Do krajów, w których uprawa moreli jest jest jedną z wiodących zaliczamy także Armenię, Algierię, Włochy, Uzbekistan. 

Morele są bogatym źródłem przeciwutleniaczy: beta-karotenu, flawonoidów, kwasu asparaginowego. Chronią one nasz organizm przed wolnymi rodnikami i pomagają uniknąć wielu chorób, m.in. nowotworów, cukrzycy, miażdżycy. Zapobiegają także starzeniu się organizmu, a beta-karoten dobrze wpływa na wzrok oraz chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Ponadto morele są dobrym źródłem potasu i witamin: A, E, C oraz z grupy B.

Morele mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można przygotować z nich dżemy, konfitury, galaretki, nalewki, a suszone dodawać do kompotów, ciast, deserów oraz do mięsa.

Dżem morelowy

  • 2,5 kg moreli
  • 50 dag cukru
  • 100 ml wody
  • 2 cytryny

Do dżemu warto wybierać słodkie, dojrzałe morele. Trzeba je dokładnie wymyć i wysuszyć. Następnie pokroić na pół i wyjąć pestki. Morele należy podzielić na mniejsze kawałki. Owoce wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i powoli gotujemy na małym ogniu. Gdy puszczą sok należy dodać cukier. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn i gotujemy do momentu, gdy morele się rozpadną. Jeszcze gorący dżem z moreli przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy wieczkiem do dołu do ostygnięcia.

 

(Kucharz Gastronom)

Popularne w tym tygodniu

Kalendarz Kulinarny – wokół gęsiny i św. Marcina

Przed nami 11 listopada, czyli Narodowe Święto Niepodległości. Tego...

Kupujesz auto elektryczne? Nie popełnij błędu przy wypisywaniu wniosku w programie NaszEauto

Program NaszEauto obejmuje wsparcie finansowe dla przedsięwzięć polegających na...

GUS potwierdza: przyrost naturalny stale ujemny

Według wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego w końcu września...

Tragedia na drodze w Rudach. Policja ustala przyczynę i okoliczności

Wczoraj (8.11), około godziny 23:50, na ulicy Rybnickiej w...

Miejsca parkingowe w Raciborzu na wagę złota?

Do naszej redakcji docierają głosy mieszkańców Raciborza mówiące o...

O uzależnieniach behawioralnych z młodzieżą z Tworkowa

Dzielnicowi z Komisariatu Policji w Krzyżanowicach przeprowadzili w Tworkowie...

Tematy

Kalendarz Kulinarny – wokół gęsiny i św. Marcina

Przed nami 11 listopada, czyli Narodowe Święto Niepodległości. Tego...

Kupujesz auto elektryczne? Nie popełnij błędu przy wypisywaniu wniosku w programie NaszEauto

Program NaszEauto obejmuje wsparcie finansowe dla przedsięwzięć polegających na...

GUS potwierdza: przyrost naturalny stale ujemny

Według wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego w końcu września...

Tragedia na drodze w Rudach. Policja ustala przyczynę i okoliczności

Wczoraj (8.11), około godziny 23:50, na ulicy Rybnickiej w...

Miejsca parkingowe w Raciborzu na wagę złota?

Do naszej redakcji docierają głosy mieszkańców Raciborza mówiące o...

O uzależnieniach behawioralnych z młodzieżą z Tworkowa

Dzielnicowi z Komisariatu Policji w Krzyżanowicach przeprowadzili w Tworkowie...

Nowy Piastor już otwarty

Nowa odsłona Lodowiska Piastor w Raciborzu już czeka na...

Inteligentne specjalizacje dotrą także do CKZiU nr 2 w Raciborzu

Wczoraj (7.11) w Starostwie Powiatowym w Raciborzu została podpisana...
spot_img

Powiązane

Kategorie

spot_imgspot_img