21 lipca obchodzimy Dzień Lodów
Lody, uwielbiane przez ludzi na całym świecie, mają bogatą historię, która sięga tysięcy lat wstecz. Pierwsze wzmianki o mrożonych deserach pochodzą z Chin, gdzie około 2000 roku p.n.e. spożywano mieszaniny mleka i ryżu zamrażane w śniegu. Persowie, około 500 roku p.n.e., również mieli swoje wersje mrożonych deserów, znane jako „faloodeh”, składające się z vermicelli w półmrożonym syropie z róży.
W starożytnym Rzymie, cesarz Neron wysyłał niewolników w góry po śnieg, który następnie mieszano z owocami i miodem, tworząc przysmaki podobne do współczesnych sorbetów. Podczas gdy Arabowie rozwijali techniki mrożenia deserów, wprowadzając sorbety do Europy w średniowieczu, szczególny rozwój lodów nastąpił we Włoszech po powrocie Marco Polo z Chin w XIII wieku, gdzie przywiózł przepisy na mrożone desery.
W XVI wieku, Włosi udoskonalali receptury lodów, a mrożone kremy serwowane na dworze Medyceuszy stały się bardzo popularne. Katarzyna Medycejska, włoska księżniczka, wprowadziła lody na francuski dwór po poślubieniu króla Henryka II. W XVII wieku, Anglia przyjęła lody, a jeden z pierwszych przepisów pojawił się w książce „The Art of Cookery” w 1718 roku.
W XVIII wieku, lody dotarły do Ameryki, gdzie Thomas Jefferson zapisał jeden z najstarszych przepisów na lody waniliowe. XIX wiek przyniósł rewolucję w produkcji lodów dzięki Jacobowi Fussellowi, który otworzył pierwszą fabrykę lodów w 1851 roku. W tym okresie pojawiły się także lody w waflach, popularne od czasu Wystawy Światowej w St. Louis w 1904 roku.
W XX wieku, lody stały się masowo produkowanym przysmakiem. Dzięki lodziarniom i automatom do lodów, przysmaki te zyskały ogromną popularność. Wprowadzono także innowacje, takie jak lody na patyku i soft-serve. Marki takie jak Ben & Jerry’s, Häagen-Dazs, i Baskin-Robbins zdobyły międzynarodową renomę.
Dzisiaj, lody są dostępne w niezliczonych smakach i formach na całym świecie, od tradycyjnych gelato po nowoczesne innowacje. Lody ewoluują, zachwycając smakiem i różnorodnością, pozostając nieodłącznym elementem kulinarnej kultury wielu krajów.
Raciborzanie najbardziej lubią Lody Mistrzowskie Szypuła. Wczoraj najbardziej popularne lody w naszym powiecie miała okazję poznać cała Polska, dzięki emisji programu „Pytanie na śniadanie”, który transmitowany był na żywo prosto z raciborskiego rynku.



