30 czerwca w Polsce obchodzimy Dzień Kawy
Kawa pochodzi z Etiopii skąd w IVX wieku wraz z kupcami przybyła na Bliski Wschód, gdzie stała się popularna dzięki właściwościom pobudzającym. Niektórzy uważali, że kawa ma także działanie lecznicze szczególnie w dolegliwościach żołądkowych. Na Bliskim Wschodzie zaczęto wypalać jej ziarna i przygotowywać z nich napar.
Do Europy przywieźli kawę w XVII wieku kupcy i posłowie imperium Osmańskiego. Początkowo była elitarnym napojem rzadko spożywanym nawet na dworach. Pierwszym europejskim krajem, w którym otwarto kawiarnię jest Anglia, gdzie kawa trafiła dzięki Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. W 1652 roku w Oksfordzie zaczął funkcjonować lokal podający kawę. Pierwszą kawę we Francji zaserwował w 1669 roku turecki ambasador Sulejman Aga, który na jednym z wystawnych przyjęć chciał zrobić dobre wrażenie na paryskich damach.
Przełom nastąpił w 1683 roku pod Wiedniem, kiedy uciekające przed Królem Janem III Sobieskim wojska tureckie pozostawiły w porzuconym obozowisku zapasy kawy. Zapasy te otrzymał w nagrodą za wybitne zasługi dla jeden z żołnierzy, Franciszek Kulczycki, który w 1685 roku otworzył w Wiedniu pierwszą na kontynencie kawiarnię. Początkowo serwował czarną kawę parzoną w tygielku, obecnie zwaną „kawą po turecku”. Taka wersja jednak nie do końca odpowiadała wiedeńskim podniebieniom. Dlatego Kulczycki zaczął kawę słodzić miodem oraz dodawać do niej mleko.
Do popularności kawy przyczynił się również włoski arystokrata Luigi Ferdinando Marsigli, który w niewoli u tureckiego wezyra Kary Mustafy nauczył się sztuki parzenia i serwowania kawy. Po uwolnieniu wrócił do domu, gdzie w 1695 roku wydał włoski przekład manuskryptu o kawowcu.
W 1720 roku otwarto w Wenecji lokal o nazwie „ Cafe Florian”, który działa do dziś. Jest to najstarsza, działająca nieprzerwanie i w tym samym miejscu, kawiarnia na świecie. A także jedyny lokal, do którego od otwarcia mogły wchodzić kobiety.
Pierwszą kawiarnię w Polsce otworzył na początku XVIII wieku w Gdańsku Antoni Mamber. W Warszawie otwarcie pierwszej kawiarni datuje się na 1724 rok. Warto dodać, że w sto lat później w stolicy działało już 185 kawiarni. Od osiemnastego wieku zwyczaj picia kawy stawał się coraz bardziej powszechny. W każdym mieście była kawiarnia, w której przy filiżance małej czarnej spotykali się kupcy, artyści, literaci, mieszczanie oraz szlachta. Manufaktury porcelany zaczęły produkować serwisy przeznaczone do serwowania kawy, a kawa z symbolu ekstrawagancji zmieniła się w symbol udanego poranka.
Kucharz Gastronom



