6 maja to w kalendarzu kulinarnym Międzynarodowy Dzień bez Diety
Proszę nie myśleć, że w tym dniu kalorie tracą na wartości i można do woli zajadać się słodkościami i wszystkim, czego sobie odmawiamy.
Międzynarodowy Dzień Bez Diety powstał jako zachęta do refleksji nad modą na diety.

Dieta to sposób odżywiania, który ma pomóc uzyskać określone cele. Diety stosuje się nie tylko aby schudnąć, ale także aby przybrać na wadze. Diety stosuje się również w różnego rodzaju schorzeniach.
Dzisiejszy katalog diet jest bardzo rozbudowany i zawiera diety praktycznie na wszystko. Na odchudzanie. Na przytycie. Na młodość. Na długowieczność. Na witalność. Na włosy. Na oczy. Na układ nerwowy. Na pamięć. Na przysłowiowy palec u nogi.

Lista powodów, dla których ludzie decydują się na diety jest długa. Podobnie jest z listą diet, a moda powoduje, że wciąż przybywa nowych. Najbardziej popularne w ostatnim czasie to np. dieta bez węglowodanów, bez glutenu lub bez mięsa; dieta śródziemnomorska- oparta na spożyciu dużych ilości warzyw, owoców, ryb i owoców morza; ketogeniczna- wysokotłuszczowa dieta wykluczająca węglowodany oraz fleksitarianizm, w którym mięso i ryby spożywane są okazjonalnie, a podstawę diety stanowią warzywa i owoce.

Pędząc za dietetyczną modą wiele osób pomija potrzeby organizmu. Przejście na dietę traktują jak sposób na rozwiązanie problemów nie tylko ciała, ale i duszy. Po jednej „diecie cud” pojawia się inna, bardziej cudowna. Powoduje to zaburzenia odżywiania, co często ma fatalne skutki dla całego organizmu.

Prawidłowe odżywianie polega na dostarczaniu niezbędnych składników pokarmowych. Jest to konieczne do prawidłowego funkcjonowania oraz zapobiegania chorobom. Przy wyborze diety należy skonsultować się z dietetykiem, który pomoże nam zweryfikować nie tylko nasze nawyki żywieniowe, ale także zapotrzebowanie na kalorie i składniki odżywcze.
Ustanowienie dnia bez diety ma skłonić do zachowania zdrowego rozsądku i umiaru, abyśmy nie popadli w dietetyczne szaleństwo. Pomyślmy o tym już dziś, zanim jutro rano staniemy na wadze.
Kucharz Gastronom


